Mexico kevers

Mexico kevers

De laatste kevers komen uit Mexico, zeventig jaar geleden ontwierp Ferdinand Porsche de Volkswagen kever. Nu wordt in Puebla de kever -in Mexicaanse volksmond el bocio, ‘de bult’- nog steeds gebouwd. Aan de rand van deze oude koloniale stad, 150 kilometer ten zuiden van Mexico-stad, staat de fabriek waar 16.000 mensen werken.

De fabriek

In 1967 werd de fabriek gebouwd om auto’s te produceren voor de Amerikaanse markt. Nu bouwt Volkswagens nog vier modellen, waaronder de nieuwe beetle die exclusief in Mexico wordt gemaakt een stuk of 150.000 in het afgelopen jaar.

De oude Kever waarvan er vorig jaar ruim 41000 gebouwd werden -170 per dag- is alleen voor de Mexicaanse markt bestemd. Het bestaansrecht dankt de Kever aan het feit dat hij met zijn verkoopprijs van 7000 dollar nog steeds de goedkoopste auto in Mexico is. Hierin dreigt wel verandering te komen, door het Koreaanse automerk Kia.

Omdat Mexico een lagelonenland is, wordt de Kever nog grotendeels met de hand gemaakt. Het totale aantal verkochte Kevers benadert nu de 22 miljoen -dit record is slechts ingehaald door de Golf. Het is maar de vraag of de 22-miljoenste Kever ooit van de band zal rollen, want Volkswagen wil de productie binnen vier jaar beëindigen.

Het laatste model

Het laatste model werd geproduceerd op 30 juli 2003 in Puebla Mexico. Deze auto kwam uit de serie Última Edición, die in een beperkte oplage van 3000 exemplaren werd gebouwd in de kleuren blauwen beige. Deze edities was uitgevoerd met een 46 pk-injectiemotor en standaard voorzien van een radio cd-speler en alarm en was alleen beschikbaar voor de lokale Mexicaanse markt. er zijn toch honderden exemplaren in het buitenland verkocht. Ze zijn terecht gekomen bij liefhebber in Europa, Japan, VS, en Australië. De productie van de kever is wel stilgezet, maar er worden nog wel bouwpakketten verscheept vanuit Mexico en onderdelen blijven nog zeker tien jaar leverbaar. In Duitsland is de productie al gestopt in 1978. De laatste Kever kwam uit de fabriek in Emden. Het model werd vervangen door de in 1974 geïntroduceerde Volkswagengolf.

Leave a Comment

Your email address will not be published.