Gemakkelijk kilometers registreren

Gebruik je als ondernemer je auto voor zowel privé als zakelijk? Dan is het belangrijk om goed bij te houden hoeveel kilometers je jaarlijks rijdt en of dit voor prive of zakelijke doeleinden was. Rijd je onder de 500 kilometer per jaar privé, dan ben je uitgesloten van de bijtelling. Kilometers registreren is dus van belang om hiervoor in aanmerking te kunnen komen. Om al je ritten zo goed mogelijk bij te houden, delen we hieronder een aantal tips!

Wees zorgvuldig

Om vervelende problemen met de Belastingdienst te voorkomen, doe je er goed aan om alles zorgvuldig bij te houden. Je kunt beter alles net te goed bijhouden, dan dat er ergens opeens iets onverklaarbaars is. Om te kunnen aantonen dat je minder dan 500 privékilometers per jaar rijdt, moet je aan het einde van iedere rit het aantal kilometers noteren. Ook moet daarbij staan waarvoor het was. Bijvoorbeeld een rit naar het werk of naar een zakelijk lunch. Het kan natuurlijk ook echter zo zijn dat je boodschappen ging doen of dat je je kind bij de sportclub ophaalde. Het is dus belangrijk om goed bij te houden waarvoor de rit was en dat je dit duidelijk noteert. Doe dit gelijk na de rit, zodat je precies weet waarvoor het was!

Bewaar papieren

Het kan zo zijn dat de Belastingdienst vraagt om bewijs. Om de rit dan te kunnen onderbouwen, is het verstandig om alle tankbonnetjes, garage nota’s en boetes te bewaren. Denk eraan dat de Belastingdienst bijvoorbeeld informatie bij de garage kan opvragen, zoals de kilometerstand. Het is dus noodzakelijk dat deze precies overeenkomt met jouw gegevens. Om ze niet kwijt raken, kan je ze inscannen en digitaal opslaan. Ook kun je ze natuurlijk in een mapje bewaren. Wat je vooral niet moet doen, is ze los in de auto laten liggen. Zo raken ze gegarandeerd kwijt of onleesbaar. Zorgvuldigheid is het sleutelwoord! Hier vind je nog meer handige tips om al deze documenten te bewaren. 

Hulpmiddelen

Klinkt bonnetjes bewaren en zelf de kilometerregistratie bijhouden als te veel gedoe? Goed nieuws, je kunt het namelijk ook laten bijhouden! Zo bestaan er verschillende bedrijven die applicaties aanbieden die gemakkelijk de kilometers bijhouden. Hiermee heb je een kilometerregistratie die naadloos op elkaar aansluit, met onderbouwing. Kijk eens op de website van Europetrack voor meer informatie.